Ewa i Krzysiek Jagnięcina z sosem malinowym i puree z kalafiora.

Żółci
Żółci

-Jagnięcina

-maliny

-kalafior

-wino czerwone wytrawne

-rozmaryn, kolendra

-gałka muszkatołowa

-sól, pieprz

-pistacje

-masło

-olej

-miód

-mleko

- koperek

Oczyść dobrze jagnięcinę (2 kawałki na osobę), zamarynuj w winie z solą i pieprzem oraz kolendrą. Po 15 minutach wyjmij mięso z marynaty, obsmaż na maśle i oleju, żeby zamknąć mięso. Wstaw do rozgrzanego wcześniej piekarnika do 180 stopni, piecz 10 minut. Po upieczeniu, wyjmij mięso z piekarnika i obtocz mięso w panierce z miksowanych pistacji, zostaw do odpoczynku na 2 minuty, poporcjuj.

Sos malinowy: do garnka włóż kilka malin, podlej wywarem z resztek, które zostały z oczyszczania jagnięciny, pogotuj, dodaj rozmarynu, dopraw odrobiną miodu. Dodaj soli do smaku.

Puree z kalafiora: ugotuj kalafior w mleku, zmiksuj, dodaj sól, pieprz do smaku oraz gałkę muszkatołową i odrobinę masła. Zmiksuj wszystko razem.

Włóż posiekany drobno koperek do piekarnika, wysusz go, żeby powstał puder.

Na talerz wyłóż kawałek mięsa na leżąco, drugi na stojąco. Leżący polej sosem malinowym. Obok wyłóż puree z kalafiora, posyp talerz pyłkiem z koperku.

podziel się:

Pozostałe wiadomości