Ziemniaki po chłopsku
Składniki: 2 ziemniaki 2-3 jajka 150 g wędzonego boczku 1 cukinia 1 pomidor czosnek sól, pieprz świeże zioła: tymianek, bazylia, majeranek 100 ml oliwy extra vergine do dressingu oliwa do smażenia ocet winny cukier do smaku
Przygotowanie: Boczek kroimy w kostkę, smażymy, a następnie przekładamy z patelni na talerz. Ziemniaki obieramy i kroimy na bardzo cienkie plastry. Smażymy na tłuszczu powstałym z wytopienia boczku. Do ziemniaków dodajemy przesmażony boczek, zalewamy roztrzepanymi przy pomocy np. widelca jajkami, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami, dokładnie mieszamy. Cukinię kroimy w cienkie, długie plastry (najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw) i krótko podsmażamy na oliwie, doprawiamy solą i pierzem oraz odrobiną octu winnego. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w kostkę i zalewamy dressingiem przygotowanym z oliwy, octu winnego, posiekanej bazylii, cukru, soli i pieprzu. Prezentacja: Talerz dekorujemy tymiankiem, oregano i bazylią. Wykładamy ziemniaki, cukinię i pomidora.