Dzwonki z karpia w piwie z azjatycką salsą

Dzwonki z karpia w piwie z azjatycką salsą
Dzwonki z karpia w piwie z azjatycką salsą

Maciej Koźlakowski – Dzwonki z karpia w piwie z azjatycką salsą

SKŁADNIKI:

karp podzielony na dzwonki

1 jajko

mąka 10 dkg

pół papryczki chili

1 papryka żółta

1 pomidor

sok z ½ grapefruita

½ cebuli

czosnek 1 ząbek

świeża pietruszka

100ml śmietany kremówki

1 piwo pszenne

masło ¼ kostki

oliwa z oliwek

starta skórka z połówki cytryny

sól

pieprz

cukier

SALSA:

Na oliwie z oliwek obsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i drobno pokrojony czosnek. Do tego dodajemy drobno pokrojony pomidor i paprykę. Podsmażamy kilka minut. Potem wlewamy sok z połowy grapefruita. Całość dusimy kilka minut i zalewamy kremówką. Salsę redukujemy do odpowiedniej gęstości, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy drobno posiekaną pietruszkę i otarta skórkę z cytryny.

DZWONKI:

Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni, dodajemy łyżkę masła i kładziemy karpia obtoczonego w jajku i bułce. Obsmażamy równomiernie z obu stron. Wlewamy na patelnię ok. 50 ml piwa.

Osuszamy ręcznikiem papierowym i wykładamy na talerz. Do wnętrza dzwonka wkładamy wcześniej przygotowaną salsę.

podziel się:

Pozostałe wiadomości