Maciej Koźlakowski – Dzwonki z karpia w piwie z azjatycką salsą
SKŁADNIKI:
karp podzielony na dzwonki
1 jajko
mąka 10 dkg
pół papryczki chili
1 papryka żółta
1 pomidor
sok z ½ grapefruita
½ cebuli
czosnek 1 ząbek
świeża pietruszka
100ml śmietany kremówki
1 piwo pszenne
masło ¼ kostki
oliwa z oliwek
starta skórka z połówki cytryny
sól
pieprz
cukier
SALSA:
Na oliwie z oliwek obsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i drobno pokrojony czosnek. Do tego dodajemy drobno pokrojony pomidor i paprykę. Podsmażamy kilka minut. Potem wlewamy sok z połowy grapefruita. Całość dusimy kilka minut i zalewamy kremówką. Salsę redukujemy do odpowiedniej gęstości, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy drobno posiekaną pietruszkę i otarta skórkę z cytryny.
DZWONKI:
Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni, dodajemy łyżkę masła i kładziemy karpia obtoczonego w jajku i bułce. Obsmażamy równomiernie z obu stron. Wlewamy na patelnię ok. 50 ml piwa.
Osuszamy ręcznikiem papierowym i wykładamy na talerz. Do wnętrza dzwonka wkładamy wcześniej przygotowaną salsę.