Danie główne
Papryka faszerowana, sos migdałowy, ziarna granatu
4 papryki zielone 750 g mielonej łopatki jagnięcej 2 ząbki czosnku 2 łyżki migdałów 1 pokrojona w kostkę brzoskwinia 2 łyżki rodzynek 2 łyżki orzeszków pinii 4 goździki 1 banan 1 jabłko 350 g wyfiletowanych pomidorków koktajlowych 5 cl mleka 15 dag koziego sera 300 g orzechów włoskich 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cynamonu sól pieprz Dodatkowo: natka świeżej kolendry 1 puszka mleka skondensowanego 300 g zmielonych migdałów 2 owoce granatu
Paprykę opalić nad płomieniem, zdjąć skórę. Ściąć wierzch. Składniki na farsz połączyć ze sobą. Papryki nafaszerować i włożyć do nagrzanego do temp. 180 stopni piekarnika i piec około 30-45 minut.
W tym czasie przygotować sos migdałowy: mleko skondensowane ugotować ze zmielonymi migdałami. Zredukować i zblendować. Przetrzeć przez sito. Ponownie zredukować.
Upieczoną paprykę polać sosem migdałowym , posypać ziarnami granatu i poszatkowaną kolendrą.