Drużyna niebieskich: Cykoria w sosie beszamelowym w szynce ardeńskiej z serem gruyere

NIEBIESCY CYKORIA.jpg
NIEBIESCY CYKORIA.jpg

Przystawka

Cykoria w sosie beszamelowym w szynce ardeńskiej z serem gruyere

Składniki na 4 osoby:

2 małe cykorie 4 plastry szynki ardeńskiej 500 +500 ml mleka 2 łyżki cukru 75 g masła 75 g mąki pszennej mąka Sól, pieprz biały Gałka muszkatołowa 50 g sera gruyere

Cykorię zblanszować mlekiem z cukrem. Przygotować beszamel: do rozgrzanego masła wsypać mąkę, energicznie i dokładnie wymiesza, wymieszać, dolać mleko i przyprawić solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Mieszając doprowadzić do zagotowania. Dodać starty ser gruyere. Odstawić do przestudzenia.

Cykorię przekroić na pół, wyciąć twardą część środkową. Połówki obwiązać szynką, zalać beszamelem, i włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać do lekkiego zrumienienia.

podziel się:

Pozostałe wiadomości