Składniki:
150 g czekolady gorzkiej 150 g czekolady mlecznej 200 g masła 100 g mąki 2 gałązki rozmarynu skórka z jednej cytryny 5 żółtek 100 g cukru 100 ml śmietanki kremówki 100 ml mleka 2 gałązki tymianku 100 g orzechów laskowych 80 g cukru 80 g miodu 1 łyżeczka sody 1 garść malin listki świeżej mięty kakao do dekoracji talerza
Krem:
Żółtka ucieramy z cukrem, mleko mieszamy z kremówką i podgrzewamy. Dolewamy gorącą mieszaninę mleka i smietanki do koglu moglu, ubijamy w kapieli wodnej do uzyskania gęstej konsystencji. Dodajemy listki tymianku. Wylewamy na blachę i chłodzimy w lodówce.
Brownie:
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i rozpuszczamy. Do ostudzonej czekolady z masłem dodajemy przesianą mąkę, posiekane gałązki rozmarynu, skórkę z cytryny. Gotową masę przelewamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika na 20 min, 180 stopni.
Orzechy prażymy i miksujemy. Cukier karmelizujemy z miodem, dodajemy sodę. Spieniona masę przelewamy natychmiast na papier posmarowany masłem i studzimy.
Talerz dekorujemy kakao, wycinamy krążek z ciasta, ścieramy na sitku odrobinę plastra miodu, polewamy schłodzonym sosem, dekorujemy maliną i miętą.