Drużyna niebieskich: Baklawa

NIEBIESCY BAKLAWA.jpg
NIEBIESCY BAKLAWA.jpg

Deser – Baklawa

Składniki:4 opakowania ciasta filo 600 g migdałów 200 g cukru kryształu 200 g wody 100 g miodu 2 laski cynamonu skórka i sok z 2 cytryn 2 białka z jaj kurzych cukier puder do smaku 500 ml oleju z orzechów włoskich lub klarowanego masła

Blachę posmarować olejem z orzechów włoskich. Nałożyć arkusz ciasta filo. Posmarować go olejem i nałożyć kolejny arkusz ciasta. Czynność powtórzyć 24 razy. Odłożyć do lodówki.

Migdały uprażyć na blasze w piecu, aż zmienią kolor. Zmiksować na jednolitą masę, dodać pianę ubitą z dwóch białek oraz cukier puder w takiej ilości, aby uzyskać pożądaną słodycz. Masę migdałową wyłożyć na ciasto, wygładzić i pokryć kolejnymi, 24 warstwami ciasta filo nasączonego olejem orzechowym lub klarowanym masłem.

Cukier kryształ, wodę, miód, cynamon, skórkę oraz sok z dwóch cytryn gotować do momentu, aż powstanie z nich syrop.

Ciasto naciąć z wierzchu na wstępne porcje. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni , na 1 godzinę i 15 min.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i równo polać syropem. Odstawić do ostygnięcia i po 15-20 minutach powtórzyć czynność nasączania syropem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości