Niebiescy
PIERWSZA PRZYSTAWKA – wiejskie szaszłyki
Składniki: 4 kg papryki czerwonej 4 kg papryki zielonej 4 kg żółtej 4 kg cukinii 2 kg cebuli 8 kg karkówki 8 kg boczku musztarda ziele angielskie, pietruszka, czosnek granulowany, pierz czarny papryka suszona chili
Przygotowanie: Wszystkie warzywa kroimy w dużą kostkę. Karkówkę marynujemy w musztardzie, zielu angielskim, soli, pieprzu, papryce i chili.
Warzywa i boczek wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika tak, aby boczek się wytopił, a warzywa zarumieniły. Mięso kroimy w kostkę, następnie warzywa i mięso nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki smażymy na grillu ok 20 minut, podajemy na talerz
Stek z antrykotu .
Składniki: 1kg antrykotu, na 5 porcji musztarda ziele angielskie sól, pieprz kolorowy olej
Antrykot kroimy na porcje, marynujemy i grillujemy. Przygotowujemy sos:4 kulki mozzarelli pęczek świeżej bazylii chili sól, pieprz Wszystkie składniki blendujemy i podajemy do steków.
Placki z cukinii:
10 cukinii 5 jajek 1-2 kg oscypka wędzonego sól, pieprz 3 łyżki mąki pszennej Cukinię trzemy na grubych oczkach tarki, przyprawiamy solą, odstawiamy. Odsączamy i dodajemy tarty ser oraz mąkę. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
Sos do placków z cukinii:
10 pomidorów sól, pieprz śmietana ziele angielskie 2 ząbki czosnku Wszystkie składniki wkładamy do rondla i gotujemy, aż pomidory się rozpadną. Blendujemy, przecieramy przez sito i podajemy z plackami.
DANIE GŁÓWNE - Pstrąg faszerowany pomarańczami
Składniki:
Pstrąg patroszony sól, pieprz pomarańcze pęczek koperku pęczek szczypiorku 1 główka czosnku folia aluminiowaPrzygotowanie:
Pstrąga patroszymy i czyścimy z łusek, przyprawiamy solą i pieprzem, całe faszerujemy masłem, koprem, szczypiorkiem i obraną, wyfiletowaną pomarańczą. Przed zawinięciem w folie aluminiową dokładamy rozgnieciony ząbek czosnku dla aromatu. Grillujemy ok. 12-15 minut na grillu.
Pączki Papanasi
Składniki: 300 g twarogu 200 g maki pszennej 50 g cukru 20 g cukru waniliowego 7 g proszku do pieczenia 1 łyżeczka skórki z cytryny i skórki z pomarańczy
Sporządzamy ciasto o gęstości zbliżonej do drożdżowego. Wałkujemy tak, aby miało pół centymetra grubości, następnie kroimy ciasto na kształt pączków i smażymy w głębokim oleju, aż będą zarumienione, czyli przez około 2 minuty.
Sos malinowy: 500 g malin ok 150 gramów cukru sok z 1 cytryny 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
Na patelnię wrzucamy maliny i cukier, na średnim ogniu gotujemy 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy sok z cytryny i miętę, gotujemy jeszcze 1 minutę.