DRUŻYNA NIEBIESKA
Chłodnik z botwinki i rabarbaru
Składniki: - kefir 200 ml - jogurt naturalny 200 ml - maślanka 200 ml - czosnek dwa ząbki - botwinka 1 pęczek - rabarbar 4 łodygi - ogórek świeży 1 sztuka - pęczek cebulki dymki - pęczek koperku - sól - pieprz - cukier - jajko ugotowane na twardo 4 sztuki Rabarbar zblanszuj i pokrój (wywar odstaw na bok – przyda się do kompotu). Botwinkę umyj,pokrój i ugotuj al dente. Koper, dymkę, czosnek posiekaj a ogórka zetrzyj na tarce. Wrzuć wszystko do garnka i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku solę,cukrem i pieprzem .Całość wstaw do lodówki na godzinę (około). Pokrój jajko w drobną kostkę i użyj do posypania chłodniku wraz z częścią posiekanego kopru. Kompot: - wywar z rabarbaru - sok z połowy z cytryny - garść melisy - cukier
-4 gruszki Pozostawiony wcześniej wywar zagotuj dodając gruszki, melisę i cukier. Przecedź przez sito. Dodaj wyciśnięty sok z cytryny i podawaj ze świeżymi listkami melisy. Klopsiki w sosie pomidorowym:
– czosnek 2 ząbki - pomidory 1 kg - sól - cukier - przecier pomidorowy 200 ml - papryczka chili 1/3 papryczki - bazylia - rozmaryn - pietruszka (pół pęczka i łyżka posiekanej do pulpetów) - koper (łyżka posiekanego do pulpetów) - mięso wieprzowe mielone 250 g - mięso mielone z piersi z kurczaka 250 g - bułka namoczona w mleku - 2 cebule
-2 jaja - pieprz Podsmaż czosnek na oleju. Wrzuć do rozgrzanego garnka pokrojone pomidory, podduś. Dopraw ziołami, dodaj przecier i papryczkę chili. Dolej trochę wody. Podgotuj z pół godziny, wyjmij zioła (Zioła zwinięte w pęczek wrzuć to wywaru związane tak, abyś mógł je potem wyjąć. Z mięs mielonych ,jaj i bułki oraz pietruszki i koperku drobno posiekanych (pamiętaj o doprawieniu solą i pieprzem) uformuj małe klopsy i wrzuć je do gotujących się pomidorów. Gotuj około 1h. Im dłużej gotujesz, tym sos staje się lepszy. Puree: - pół kg ziemniaków - 1 batat - gałka muszkatołowa - masło 2 łyżki - mleko pół szklanki Dwa rodzaje ziemniaków ugotuj w osolonej wodzie i przeciśnij przez praskę .Póżniej dodaj pozostałe składniki(mleko,masło,gałka muszkatołowa) i wymieszaj na jednolitą masę.Racuchy: - drożdże 40 g świeżych - 1 szklanka mleka - mąka 3 szklanki - cukier waniliowy 1 łyżeczka - szczypta soli - pół kostki roztopionego masła - 3 jajka roztrzepane Podgrzej mleko, dodaj cukier i rozpuść drożdże z dwoma łyżkami mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Do miski dodaj mąkę i sól oraz wcześniej przygotowany rozczyn. Dodaj roztopione masło i jajka. Wymieszaj wszystko i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Smaż na oleju na wcześniej nagrzanej patelni na zloty kolor z dwóch stron. Sos bananowy: - Banany 2 sztuki - cukier waniliowy - śmietanka 18% 250 ml Banany rozgnieść widelcem i wymieszać z pozostałymi składnikami. Coulis z owoców: - żurawina – szklanka - borówki – szklanka - maliny – szklanka - cukier - sok z cytryny Rozgrzej patelnię i wsyp cukier. Poczekaj, aż zacznie powstawać karmel (nie mieszaj!) Wrzuć na to owoce i karmelizuj, podduś aż wszystko stanie się miękkie i „rozwalone”. Dopraw cukrem i sokiem z cytryny. Racuchy podawaj polewając couli owocowym z łyżką bananów i ulubionymi świeżymi owocami. U nas były to: maliny, czereśnie i winogrona czerwone. Smacznego ;)