Składniki – biszkopt: 8 jajek (osobno żółtka i białka) 7 łyżek mąki krupczatki 5 łyżek kakao ciemnego, niesłodzonego 8 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 torebka cukru waniliowego szczypta soli masło i mielone migdały do wysmarowania formy
Składniki – krem:
600 g malin 600 g mascarpone 400 ml śmietanki 30% 10 łyżek cukru pudru 150 g ciemnej czekolady min. 70 %
Blat czekoladowy:
300 g czekolady ciemnej min. 70 %
Przygotowanie:
Białka jajek umieścić w misie miksera ze szczyptą soli i ubić na pianę. Dodać cukier puder łyżkami, następnie żółtka i miksować. Dodać kakao przesiane z mąką i cukrem pudrem porcjami i delikatnie wymieszać łopatką. Foremki wysmarować masłem i wysypać startymi migdałami. Przelać ciasto i wyrównać. Piec w 190 stopniach przez około 8 min. do suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na cieńsze blaty. Wykroić prostokąty.
¾ czekolady do blatów umieścić w misce i rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuścić i podgrzać do 80 stopni. Dodać pozostała czekoladę i rozpuścić. Ochłodzić do 35 stopni i ponownie ogrzać do 60. Schłodzić powoli cały czas mieszając. Wylać czekoladę na folię i wyrównać na cienką warstwę. Schłodzić. Pokroić na prostokąty wielkości biszkoptów.
Mascarpone ubić z cukrem, śmietaną i cukrem. Dodać rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Przełożyć do rękawa cukierniczego i schłodzić.
200 g malin podgrzać w rondelku i zblendować. Przetrzeć przez sitko.
Wykończenie:
Blat z biszkoptu położyć na talerzu, polać sosem malinowym, wyszprycować krem używając gładkiej tylki. Ułożyć na kremie maliny. Na malinach położyć blat z czekolady. Posypać cukrem pudrem. Talerz udekorować sosem malinowym, kremem czekoladowym i borówkami.