Drużyna czerwonych: pizza, ciasto czekoladowe, kompot

MasterChef
MasterChef

CZERWONI: Krzysiek (kapitan), Daniel, Paweł, Jarek, Maria, Diana

MasterChef
MasterChef
Źródło: fot. TVN/Jacek Wrzesiński

MENU:

Pizza serowa z sosem pomidorowym, sałata z marchewką i sosem winegret, kompot rabarbarowy

Ciasto czekoladowe z polewą czekoladową i truskawkami

Pizza

RYNEK GLOWNY_CZERWONI_.jpg
RYNEK GLOWNY_CZERWONI_.jpg

Składniki na ciasto:

1 kg mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli ok.500 ml lub więcej ciepłej wody 60 ml oliwy

Przed przygotowaniem wszystkie składniki powinny osiągnąć temperaturę pokojową. 200 ml wody wymieszać z drożdżami i cukrem i 100 g mąki, odstawić na 20 minut. Dodać resztę mąki oraz wody, sól i oliwę. Zagniatać do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki (w razie potrzeby dodać w trakcie zagniatania 50-100 ml wody- stopień jej wchłaniania zależy od wilgotności mąki). Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Rozwałkować na bardzo cienki placek.

Składniki na sos pomidorowy:

4 ząbki czosnku, 3 duże cebule 1 kg pomidorów 200 g przecier pomidorowy 1 łyżeczka suszonego oregano 4 gałązki świeżej bazylii sól do smaku, cukier do smaku oliwa do smażenia

Pomidory sparzyć i pokroić w kostkę, pokroić również cebulę i czosnek, całość podsmażyć na oliwie, dodać przecier pomidorowy, oregano, bazylię, sól, cukier i dusić około godziny pod przykryciem. Po tym czasie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji .

***

Na ciasto wyłożyć sos pomidorowy, posypać startym serem mozzarella. Piec na drugim ruszcie od dołu w temperaturze 250 stopni przez około 10-15 minut.

Sałata z marchewką i sosem vinaigrette

300 g kolorowych sałat (radicchio, strzępiasta, salvanova) 2 marchewki150 ml oliwy 50 ml octu winnego sól pieprz

Sałaty przebrać, opłukać i włożyć do miski. Marchew obrać, opłukać, zetrzeć na grubej tarce. Połączyć z sałatą. Wymieszać oliwę z octem, przyprawić solą i pieprzem. Polać sałatę, lekko wymieszać i od razu podawać.

Ciasto czekoladowe z polewą czekoladową i truskawkami

RYNEK GLOWNY_CZERWONI_ (3).jpg
RYNEK GLOWNY_CZERWONI_ (3).jpg

Składniki na ciasto:

7 żółtek 150 g kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1,5 szklanki cukru kryształu 1,3 szklanki mąki tortowej

Polewa czekoladowa

250 g czekolady deserowej 30 g masła truskawki do dekoracji

Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Formę o średnicy 23 cm wysmarować masłem.

Żółtka ubić z cukrem do momentu powstania jasnego, gęstego kremu. Dodać kakao. Proszek do pieczenia wymieszać ze śmietaną i dodać do żółtek. Całość zmiksować. Mąkę przesiać, stopniowo dodawać do masy, delikatnie wymieszać łyżką.

Masę wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 min - do tzw. suchego patyczka.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zdjąć miskę z garnka, dodać masło i wymieszać. Wylać na wierzch ciasta z bezą. Udekorować truskawkami.

Kompot

RYNEK GLOWNY_CZERWONI_ (7).jpg
RYNEK GLOWNY_CZERWONI_ (7).jpg

3 łodygi rabarbaru 2 gruszki 3 litry wody cukier do smaku sok wyciśnięty z 2 cytryn ½ laski wanilii

Łodygi rabarbaru, pokroić w kostkę. Gruszki oczyścić z nasion, pokroić. Owoce zalać wodą i zagotować. Doprawić cukrem, włożyć przeciętą na pół laskę wanilii, pod koniec gotowania dodać sok z cytryn.

podziel się:

Pozostałe wiadomości