Drużyna czerwonych: Pieczona jagnięcina, torcik z pieczonego bakłażana, papryki, cukinii i sera feta

CZERWONI JAGNIĘCINA.jpg
CZERWONI JAGNIĘCINA.jpg

Danie Główne

Pieczona jagnięcina, torcik z pieczonego bakłażana, papryki, cukinii i sera feta

Składniki:

1 comber jagnięcy z kostką 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek koperku kilka gałązek rozmarynu sól pieprz bułka tarta masło włoszczyzna bez kapusty 50 g zimnego masła

Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni.

Zioła posiekać drobno i wymieszać z bułką tartą. Jagnięcinę odciąć od kości, natrzeć solą, pieprzem i ziołami. Piec 10 min w nagrzanym piekarniku. Wyjąć, odłożyć, aby mięso odpoczęło. Pokroić w plastry.

Kości i skrawki mięsa zalać zimną wodą i gotować przez pół godziny. Włożyć warzywa, sól, pieprz i rozmaryn. Gotować przez 1 godzinę, przecedzić, zredukować i zaciągnąć masłem.

Torcik z pieczonego bakłażana, papryki, cukinii i sera feta

1 bakłażan 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 ząbki czosnku 200 g sera feta sól, czarny pieprz 250 ml oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku kilka gałązek świeżego oregano

Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni. 100 ml oliwy wymieszać z pokrojonym w plasterki czosnkiem, gałązką oregano i tymianku. Odstawić do czasu serwowania dania.

Bakłażana przekroić na pół, przyprawić solą i pieprzem, polać oliwą, posypać ziołami i posiekanym czosnkiem. Całość zawinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 30 minut lub do czasu, aż będzie miękki w środku. Wyjąć, zdjąć skórę, ze środka ringiem wykroić koła.

Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, posmarować oliwą, przyprawić solą i upiec w brytwance przez około 20-30 min na górnej półce piekarnika ( 190 stopni) do czasu, aż papryka przyrumieni się. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą. Po 10-20 minutach zdjąć skórę . Wyciąć ringiem koła tej samej wielkości, jak w przypadku bakłażana.

Cukinię pokroić w talarki, przyprawić solą i odłożyć w sicie na około 20 min. Po tym czasie grillować z obu stron do zrumienienia. Ringiem wykroić koła.

Ser feta pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm. Przyprawić ziołami, pieprzem i polać oliwą. Odstawić aby się zamarynował, następnie wykroić ringiem koła.

Z przygotowanych składników układać warstwy: ser feta, papryka czerwona, bakłażan, cukinia, papryka żółta. Torcik polać oliwą o smaku czosnku i ziół oraz przyozdobić listkiem oregano.

Plastry jagnięciny podawać z torcikiem z fety i warzyw śródziemnomorskich. Dekorować sosem i świeżymi ziołami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości