Drużyna czerwonych: Krewetka tygrysia marynowana w pomidorach i papryczce habanero, sałatka z awokado i pomidora

CZERWONI KREWETKA.jpg
CZERWONI KREWETKA.jpg

Przystawka:

Krewetka tygrysia marynowana w pomidorach i papryczce habanero, sałatka z awokado i pomidora

Składniki:

4 surowe krewetki Black Tiger 16/20 2 awokado 3 pomidory 4 + 1 ząbki czosnku 2 szalotki 1 pęczek świeżej kolendry sok z limonki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła klarowanego kumin (kmin rzymski) do smaku sól pieprz kolorowy 1 papryczka habanero

Pomidory sparzyć we wrzątku, zdjąć skórkę. Dwa pomidory, papryczkę habanero (bez pestek) i czosnek zmiksować w blenderze, a następnie przetrzeć przez sito. Doprawić solą. Na patelni rozgrzać klarowane masło i wlać ostrą salsę bezpośrednio na patelnię, częściowo zredukować płyn.

Krewetki oczyścić z pancerza i jelit, głowotułów pozostawić. Krewetki smażyć na klarowanym maśle przez 2 minuty a następnie włożyć je do gorącej, pikantnej salsy pomidorowej.

Przygotować sałatkę: awokado i pomidora pokroić w kostkę (na sposób macedoine), szalotkę i kolendrę drobno posiekać, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, wszystko razem wymieszać, dodać sok z limonki, oliwę, kumin, sól i pieprz do smaku.

Sałatkę wykładać do salaterek, na górze ułożyć krewetkę. Uwaga! Pikantne!

podziel się:

Pozostałe wiadomości