Pierwsza przystawka – tatar ze śledzia na pszennych placuszkach
Składniki: 1 kg mąki 15 jajek 1 szklanka maki ziemniaczanej 500 ml mleka sól, pieprz olej do smażenia 500 g śledzia 4 cebule 4 ogórki 4 szklanki jogurtu 8 jabłek 1 duży pęczek natki pietruszki sól, pieprz
Przygotowanie:
Ciasto na placki wymieszać i smażyć na patelni z obu stron. Odstawić na bok, aby ostygły. Śledzie wypłukać, posiekać na drobną kosteczkę. Dodać drobno pokrojoną cebulę, jabłka oraz ogórki z usuniętymi pestkami. Doprawić pieprzem, jogurtem, dużą ilością natki pietruszki i spróbować, aby nie był za słony. Całość odstawić, aby przeszło smakiem. Podawać na pszennych plackach.
Papryki faszerowane – 2 przystawka
Składniki: Papryka żółta i czerwona, przecięta na pół kasza gryczana niepalona bryndza 1 opakowanie śliwek suszonych boczek pęczek świeżego estragonu cebula smażona sól, pieprz 1 główka czosnku masło do smażeniaPrzygotowanie:
Kaszę opłukujemy bod bieżącą wodą i gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem całej główki czosnku. W trakcie gotowania dodajemy usmażoną na maśle cebulę razem z pokrojonym w kostkę boczkiem. W połowie gotowania dodajemy posiekane suszone śliwki i bryndzę do smaku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Faszerujemy wcześniej lekko podpieczone połówki papryk i zapiekamy całość w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Serwujemy ze śmietaną lub dipem czosnkowym.
Danie główne – polędwiczki w sosie szałwiowym z warzywami z grilla
Składniki: polędwiczka wieprzowa pęczek tymianku pęczek rozmarynu pęczek szałwii papryka czerwona słodka bakłażan cukinia żółta i zielona masło sól, pieprz oliwa z oliwekPrzygotowanie:Oczyszczoną z błon polędwiczkę marynujemy w tymianku, rozmarynie i papryce, następnie grillujemy szybko z każdej strony i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 180C, na 10 minut.
Sos, który powstał podczas pieczenia zlewamy na patelnię, dodajemy szałwię i gotujemy. Przecedzamy sos, a następnie zagęszczamy śmietanką 30%, redukujemy i pod koniec dodajemy masło.
Warzywa kroimy w talarki, oprószamy solą i pieprzem oraz polewamy oliwą - wrzucamy na grilla.
Polędwiczkę kroimy, polewamy sosem, warzywa wykładamy razem na paterze.
Deser muffiny
Składniki: 500 g malin 1 kg mąki pszennej 12 jaj 200 g masła 1 opak. proszku do pieczenia 2 litry śmietanki 30% 1 kg cukru pudru 500 g cukru kryształuPrzygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem kryształem, mąkę przesiać, dodać roztopione masło oraz proszek do pieczenia i 200 g malin. Przełożyć do papilotek i piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Śmietanę z cukrem pudrem ubić na krem. Ozdobić ostudzone babeczki kremem i owocami.