Drużyna Czerwona
Botwinka
-3 buraki
-3 pęczki botwinki
-Cytryna
-Kefir-200 ml
-Śmietanka -200 ml
-Pęczek kopru
-Maślanka -200 ml
-Sól
-Pieprz
-Cukier
-Masło
-czosnek
Buraki ścieramy na tarce i gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Wywar z buraków studzimy. Botwinkę szklimy na maśle, na osobnej patelni smażymy czosnek. Całość wrzucamy do wywaru z buraków. Dodajemy pokrojony koper, maślankę, kefir, śmietankę oraz wyciskamy sok z cytryny. Solimy i pieprzymy do smaku. Jeżeli zupa jest zbyt kwaśna, to dodajemy cukru.
Zupę przyozdabiamy świeżym koperkiem.
Kofty z sałatą z sosem śmietankowym oraz pieczonymi ziemniakami.
Mięso:
-Mielona wołowina 0,5kg
-Czosnek
-Cząber
-Sól
-Pieprz
-Cynamon
-Papryczka chilli
-Słonina 150g
-Cukier
Mięso mieszamy ze zmieloną słoniną, dodajemy przyprawy, oraz posiekaną papryczkę chilli, formujemy kulki i smażymy na grillu.
Pieczone ziemniaki z sosem koperkowym.
-Ziemniaki
-zioła prowansalskie
-papryczka chili
-sól, pieprz, cukier
-jogurt
-koperek
-cytryna
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, aby zmiękły i następnie dopiekamy na grillu z ziołami prowansalskimi i majerankiem.
Jogurt mieszamy z koperkiem i cytryną. Doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem.
Zupa nic z mieszanką owoców oraz prażonymi migdałami i bitą śmietaną.
-400ml mleka
-100ml śmietany
-200g migdałów
-Śmietanka 36%
-6 żółtek
-120g cukru
-Laska wanilii
-Pęczek mięty
-Maliny, winogrona, truskawki, borówki
-Skóra z cytryny
Mleko gotujemy ze śmietaną, miętą ,laską wanilii oraz skórą z cytryny. Żółtka ucieramy z cukrem i dolewamy ciepłe mleko powoli do utartych żółtek przez sito. Wszystko dobrze mieszamy i wstawiamy na gaz. Gotujemy kilka minut. Migdały prażymy na patelni do złotego koloru. Śmietanę ubijamy z trzema łyżkami cukru.
Zupę wlewamy do głębokiego talerza, dodajemy owoce, posypujemy migdałami i ubitą śmietaną J
Lemoniada.
-2 litry wody
-2 grejpfruty
-2 pomarańcze
-Melisa cytrynowa- pół pęczka
-200g cukru
Grejpfruty i pomarańcze kroimy wrzucamy do wody dodajemy cukier,melisę i wszystka dokładnie mieszamy.