Dorota Panfil: Ośmiornica a’la polacco

Dorota Panfil: Ośmiornica  a’la   polacco
Dorota Panfil: Ośmiornica a’la polacco

Ośmiornica a’la polacco

Składniki:

500 g ośmiornicy 1 cebula 3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego włoszczyzna (kawałek selera, 1 średnia marchewka, 1 średnia pietruszka) 200 g mąki 2 jaja 125 ml wody gazowanej sól 30 g masła 25 g mąki sok z jednej cytryny 4-5 szt. białych części pokrojonego pora 100 ml śmietany 30% 250-300 ml bulionu warzywnego sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa do smaku 1 mała limonka 1 szalotka

Przygotowanie:

Z włoszczyzny, cebuli, liści laurowych i ziela angielskiego gotujemy wywar. Do wrzącego wywaru wkładamy ośmiornicę i gotujemy. Czas gotowania zależy od wielkości ośmiornicy. Dlatego co pewien czas należy sprawdzać twardość, struktura mięsa powinna być sprężysta. Z mąki, jaj i wody oraz soli przygotowujemy kluski. Gotujemy we wrzątku, hartujemy szybko w zimnej wodzie i odkładamy. Pora podduszamy na maśle, wsypać mąkę, zamieszać, wlać bulion warzywny i gotować do zredukowania. Dodajemy przyprawy do smaku, pokrojoną szalotkę, śmietanę oraz skórkę ze startej limonki. Doprawiamy sokiem z cytryny i ew. sokiem z limonki. Kluseczki podgrzewamy na patelni z odrobiną masła. Układamy kawałki ośmiornicy. Polewamy z boku aromatycznym sosem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości