Dorada, krewetka BT, ragoût z warzyw, konfitowany fenkuł, sos ostrygowy

Dorada w sosie ostrygowym - DOGRYWKA.jpg
Dorada w sosie ostrygowym - DOGRYWKA.jpg

Składniki:1 świeża, wypatroszona dorada krewetka tygrysia (16/20) 1 fenkuł baby 100 g cukru 1 ostryga 100 ml wina białego wytrawnego 1 szalotka ok. 30 g masła 50 ml śmietany 30% ½ cukinii zielonej ½ cukinii żółtej ½ pomidora ½ papryki masło klarowane sól, pieprz wieże zioła do dekoracji.Przygotowanie: Doradę oskrob z łusek, obetnij płetwy i wytnij filety. Pęsetą wyciągnij ości. Odłóż. Warzywa pokrój w kostkę, obgotuj lub poduś w rondelku z odrobiną masła. Muszą zachować chrupkość i świeży smak. Fenkuł zagotuj w wodzie z cukrem do miękkości. Ostrygę otwórz, zachowaj mięso wraz z wodą morską. Krewetkę obierz. Szalotkę pokrój w drobną kostkę (posiekaj), zalej winem, zagotuj, zredukuj mocno, pod koniec dodaj ostrygę z wodą morską, zagotuj i zblenduj, a następnie zaciągnij masłem oraz ewentualnie śmietaną. Zachowaj sos w cieple, dopraw. Filety z dorady natnij na skórze, obsmaż na klarowanym maśle z obu stron, pod koniec smażenia dodaj krewetkę. Przypraw. Warzywa podgrzej na maśle, przypraw solą i pieprzem. Na talerzu ułóż warzywa, filety rybne, fenkuł, polej sosem ostrygowym, udekoruj świeżymi ziołami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości