Makaron:
125 g maki 25 g semoliny szczypta soli 1 łyżeczka oliwy 1 żółtko 1 jajko
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy, aby odpoczęło. Przed gotowaniem cienko wałkujemy i kroimy w wąskie paski.
Dodatkowo:200 g świeżego tuńczyka z części brzuszka 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek 2 suszone pomidory namoczone w 3 łyżkach wrzątku 3 pomidory, obrane i wypestkowane 1 szalotka sól, świeżo mielony czarny pieprz 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka czerwonego octu winnego kilka listków świeżej mięty kilka listków natki pietruszki kawałek bottargi
Tuńczyka kroimy w grubą kostkę, marynujemy w oliwie z plasterkami czosnku. Posiekana szalotke szklimy na oliwie, następnie dodajemy posiekane drobno suszone pomidory, a po chwili posiekane świeże pomidory, dusimy sos, w razie potrzeby podlewając wodą, w której moczyły się suszone pomidory. Doprawiamy sos cukrem, octem i pieprzem oraz niewielka ilością soli (uwaga bottargą jest słona!). W międzyczasie gotujemy makaron w dużej ilości osolonego wrzątku. Pod koniec jego gotowania dodajemy do sosu zamarynowanego w oliwie tuńczyka i połowę posiekanych ziół. Szybko dusimy, w tym czasie odcedzamy makaron i dodajemy go do sosu z odrobiną wody z gotowania. Szybko łączymy wszystkie składniki ( w razie potrzeby doprawiamy), i przekładamy na talerz. Posypujemy startą bottargą i pozostałymi ziołami.