Dominika Wójciak: Plastry kaczki i foie gras na korzennym musie z pomarańczy

_JW_9684.jpg
_JW_9684.jpg

Składniki: 1 pierś kaczki 200 g foie Gras 1 pomarańcza gwiazdka anyżu laska cynamonu sól, pieprz do smaku cukier

Przygotowanie:

Pomarańczę obrać, skórkę oddzielić od białego albedo i sparzyć trzykrotnie we wrzątku. Do sparzonej skórki dodać miąższ, anyż, cynamon, łyżkę cukru i 1/2 szklankę wody. Gotować aż owoce sie rozpadną, po czym wyjąc przyprawy i zmiksować całość na mus. W razie potrzeby odparować i doprawić cukrem.

Kaczkę naciąć od strony skóry w kratkę, natrzeć pieprzem i powoli wytapiać tłuszcz na średnim ogniu, przez ok. 5-7 minut, przesmażyć również z drugiej strony przez ok. 3-4 minuty, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 7-10 minut. Wyjąć, przykryć folią i odstawić, by mięso odpoczęło. Foie gras pokroić w 2 cm plastry i smażyć na własnym tłuszczu na rumiano z obydwu stron. Na talerzu wyłożyć mus, po czym na przemian ułożyć plastry kaczki i foie gras.

podziel się:

Pozostałe wiadomości