Pieczone marchewki z winogronami i różaną harissą na jaglanym kuskusie z dukkah
Składniki:
Różana harissa:
- szczypta kuminu
- szczypta ziaren kolendry
- szczypta kminku
- 1 ząbek czosnku
- 2 małe czerwone papryczki chilli
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki wody różanej
- szczypta soli
Dukkah:
- 20 g orzechów laskowych
- 20 g pistacji
- 20 g pestek słonecznika
- 1 łyżka ziaren sezamu
- ½ łyżeczki ziaren kuminu (kminu rzymskiego)
- ½ łyżeczki ziaren kolendry
- ½ łyżeczki ziaren czarnuszki
- 2 kapsułki kardamonu
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ¼ łyżeczki soli
Marchewki:
- 200 g młodych kolorowych marchewek
- 150 g czerwonych winogron
- 1 łyżka różanej harissy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki miodu
- skórka otarta z ½ cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
Kuskus:
- 100 g kaszy jaglanej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Do podania:
- 50 g greckiej fety
- kilka listków kolendry
- suszone lub świeże płatki róż
Przygotowanie:
- Najpierw przygotuj harissę. Przyprawy upraż na suchej patelni. Czosnek i papryczki posiekaj i utrzyj na pastę ze szczyptą soli. Wymieszaj z pozostałymi składnikami.
- W międzyczasie przygotuj dukkah. Orzechy laskowe i pistacje wyłóż na blachę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20 minut, mieszając je w trakcie pieczenia i pilnują, by się nie przypaliły. Wystudź i obierz ze skórki pocierając w dłoniach lub w ściereczce. Kiedy orzechy się prażą w piekarniku słonecznik upraż na suchej patelni. Upraż także sezam, pamiętaj jednak, by prażyć go niezależnie bo małe ziarenka szybko się przypalają i robią się gorzkie. Na końcu upraż przyprawy. Orzechy, pistacje i słonecznik lekko rozgnieć w moździerzu albo grubo posiekaj. Przyprawy rozetrzyj w moździerzu. Wymieszaj orzechy razem z sezamem i przyprawami.
- Marchewki obierz i przekrój je na połówki. Większe warzywa podziel na ćwiartki. Wymieszaj marchewki z umytymi winogronami, harissą, oliwą, miodem oraz skórką i sokiem z cytryny. Posól i wyłóż na blachę. Przykryj blachę folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 10 minut, następnie zdejmij folię i piecz jeszcze 10-15 minut aż marchewki się skarmelizują. Warzywa powinny być upieczone ale wciąż chrupiące.
- Kiedy marchewki się pieką przygotuj kuskus. Przygotuj wrzątek, to ważne, bo kiedy zalejesz kaszę wrzątkiem nie sklei się i będzie miała ładną sypka konsystencję. Jaglankę przełóż do rondla i zacznij prażyć na średnim ogniu. Kiedy zacznie pachnieć zalej wrzątkiem i wypłucz. Następnie przełóż z powrotem do garnka, zalej taką ilością wrzątku, by poziom wody sięgał 1 cm powyżej powierzchni kaszy, dodaj sól i oliwę i gotuj na średnim ogniu, bez przykrycia aż kasza wchłonie cały płyn. Wtedy przykryj kaszę pokrywką i odstaw na 5-10 minut.
- Jaglankę rozbij widelcem do konsystencji kuskusu i wyłóż na talerz. Na wierzchu ułóż pieczone marchewki i winogrona, skrapiając całość obficie sokiem z pieczenia. Rozkrusz na wierzchu fetę i posyp potrawę 1 łyżeczką dukkah. Udekoruj płatkami róż i listkami kolendry.
podziel się: