Dominika Wójciak: Pieczone marchewki z winogronami i różaną harissą na jaglanym kuskusie z dukkah

Dominika Wójciak.jpg
Dominika Wójciak.jpg

Pieczone marchewki z winogronami i różaną harissą na jaglanym kuskusie z dukkah

Składniki:

Różana harissa:

  • szczypta kuminu
  • szczypta ziaren kolendry
  • szczypta kminku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 małe czerwone papryczki chilli
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wody różanej
  • szczypta soli

Dukkah:

  • 20 g orzechów laskowych
  • 20 g pistacji
  • 20 g pestek słonecznika
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • ½ łyżeczki ziaren kuminu (kminu rzymskiego)
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry
  • ½ łyżeczki ziaren czarnuszki
  • 2 kapsułki kardamonu
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki soli

Marchewki:

  • 200 g młodych kolorowych marchewek
  • 150 g czerwonych winogron
  • 1 łyżka różanej harissy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki miodu
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

Kuskus:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Do podania:

  • 50 g greckiej fety
  • kilka listków kolendry
  • suszone lub świeże płatki róż

Przygotowanie:

  1. Najpierw przygotuj harissę. Przyprawy upraż na suchej patelni. Czosnek i papryczki posiekaj i utrzyj na pastę ze szczyptą soli. Wymieszaj z pozostałymi składnikami.
  1. W międzyczasie przygotuj dukkah. Orzechy laskowe i pistacje wyłóż na blachę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20 minut, mieszając je w trakcie pieczenia i pilnują, by się nie przypaliły. Wystudź i obierz ze skórki pocierając w dłoniach lub w ściereczce. Kiedy orzechy się prażą w piekarniku słonecznik upraż na suchej patelni. Upraż także sezam, pamiętaj jednak, by prażyć go niezależnie bo małe ziarenka szybko się przypalają i robią się gorzkie. Na końcu upraż przyprawy. Orzechy, pistacje i słonecznik lekko rozgnieć w moździerzu albo grubo posiekaj. Przyprawy rozetrzyj w moździerzu. Wymieszaj orzechy razem z sezamem i przyprawami.
  1. Marchewki obierz i przekrój je na połówki. Większe warzywa podziel na ćwiartki. Wymieszaj marchewki z umytymi winogronami, harissą, oliwą, miodem oraz skórką i sokiem z cytryny. Posól i wyłóż na blachę. Przykryj blachę folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 10 minut, następnie zdejmij folię i piecz jeszcze 10-15 minut aż marchewki się skarmelizują. Warzywa powinny być upieczone ale wciąż chrupiące.
  1. Kiedy marchewki się pieką przygotuj kuskus. Przygotuj wrzątek, to ważne, bo kiedy zalejesz kaszę wrzątkiem nie sklei się i będzie miała ładną sypka konsystencję. Jaglankę przełóż do rondla i zacznij prażyć na średnim ogniu. Kiedy zacznie pachnieć zalej wrzątkiem i wypłucz. Następnie przełóż z powrotem do garnka, zalej taką ilością wrzątku, by poziom wody sięgał 1 cm powyżej powierzchni kaszy, dodaj sól i oliwę i gotuj na średnim ogniu, bez przykrycia aż kasza wchłonie cały płyn. Wtedy przykryj kaszę pokrywką i odstaw na 5-10 minut.
  1. Jaglankę rozbij widelcem do konsystencji kuskusu i wyłóż na talerz. Na wierzchu ułóż pieczone marchewki i winogrona, skrapiając całość obficie sokiem z pieczenia. Rozkrusz na wierzchu fetę i posyp potrawę 1 łyżeczką dukkah. Udekoruj płatkami róż i listkami kolendry.
podziel się:

Pozostałe wiadomości