Składniki: 400g jagnięciny 1,5 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka kuminu 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu sól świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka suszonego oregano 5 pomidorów pół pęczku świeżego szpinaku pół szklanki kaszy kuskus 1 opakowanie sera feta garść świeżego oregano skórka z połowy cytryny
Przygotowanie:
Marynujemy ser feta w oliwie, oregano, pół łyżeczki kuminu i skórce z cytryny. Mięso kroimy w ok. 1cm kostkę, a następnie marnujemy w kuminie i kolendrze. Następnie podsmażamy na oliwie do zrumienienie. Na patelni szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy posiekane pomidory. Smażymy 5 minut aby sos odparował. Dodajemy mięso, oregano, sól i pieprz i dusimy aż mięso zmięknie. Pzyprawiamy kurkumą i cynamonem. 5 minut przed podaniem dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem. Podajemy z kuskusem (kuskus zalewamy wrzątkiem, mieszamy widelcem i czekamy, aż kasza wchłonie wodę. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz oliwą) i marnowaną fetą. Posypujemy świeżym