Składniki:
dwa filety białej ryby o delikatnym mięsie (dorada lub okoń morski) - ok. 220 g 2 łyżki (40g) harrisy (domowa harrisa przygotowana z pieczonej papryki, duszonej cebuli i ostrych papryczek) 1/2 łyżeczki mielonego kuminu – 3g 1/2 łyżeczki soli – 3g 3 łyżki oliwy - 30 g 2 łyżki mąki ryżowej - 24 g 1 cebula - 80 g 50 ml octu z czerwonego wina - 50 g 1/2 łyżeczki cynamonu - 3 g 100 ml wody - 100 g 30 g suszonej czarnej porzeczki - 30 g 1 łyżka miodu - 25 g 1 łyżka wody różanej - 6 g 2 łyżki posiekanej kolendry - 12 g 1 łyżeczka jadalnych, suszonych płatków róży - 6 g świeżo mielony, czarny pieprz - ok. 6 g
Kuskus:1/4 szklanki pełnoziarnistego kuskusu - 45 g 1 łyżka oliwy - 10 g skórka otarta z 1 cytryny - 6 g 80 ml wody - 80 g szczypta soli - 3 g 2 łyżki posiekanej kolendry - 12 g
Botwinka: pęczek botwiny - 280 g 1 łyżka masła - 15 g szczypta soli - 3 g
Łyżkę harrisy wymieszać z 1/4 łyżeczki soli i kuminem. Pastą natrzeć filety i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Filety obtoczyć delikatnie w mące, strzepnąć jej nadmiar i obsmażyć je na łyżce oliwy po 2 minuty z każdej strony. Odstawić.
Na pozostałej oliwie skarmelizować drobno posiekaną cebulę, ok. 8-10 minut, pilnując, by się nie zrumieniła. Gdy cebula ładnie się zeszkli dodać ocet, pozostałą harrisę, cynamon i wodę. Gotować na lekkim ogniu ok. 15 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dodać miód oraz owoce porzeczki, doprawić świeżo mielonym, czarnym pieprzem. Pogotować jeszcze chwilę, aż porzeczki zmiękną. Dodać wodę różaną i dokładnie wymieszać, następnie włożyć delikatnie rybę i podgrzewać jeszcze kilka minut, by mięso się podgrzało.
W między czasie podprażyć skórkę cytrynową na rozgrzanej patelni, dodać kuskus i chwilę podgrzewać, dolać posolony wrzątek i odstawić, by kasza napęczniała. Na łyżce masła poddusić posiekaną botwinę, doprawić solą.
Na talerz wyłożyć botwinkę, kuskus wymieszany z posiekaną kolendrą, obok ułożyć rybę polaną sosem, obsypaną płatkami róży i odrobiną kolendry.