Dominika Słowik: Makrela pieczona w papilocie z tajską sałatką z mango, fasolki i marchewki

_JWA2034 DOMINIKA SLOWIK_.jpg
_JWA2034 DOMINIKA SLOWIK_.jpg

Składniki:

Ryba w papilocie:

1 świeża, patroszona makrela 3 ząbki czosnku ½ pęczku kolendry 1 limonka ½ papryczki chili 3 łyżki oliwy z oliwek pieprz sól

Sałatka:

½ pęczka kolendry 1 limonka ½ chili 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego ½ mango 6 marchewek baby 100 g fasolki szparagowej 80 g masła

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do temp. 190 stopni. Czosnek, papryczkę i kolendrę drobno posiekaj, dodaj sok z połowy limonki, oliwę i wszystko dokładnie wymieszaj. Rybę umyj, osusz, ułóż na sporym kawałku folii aluminiowej, środek ryby skrop resztą soku z limonki, przypraw solą i pieprzem zarówno od wewnątrz, jak i na zewnętrz. Następnie skórę ryby delikatnie ponacinaj pod skosem. Marynatą natrzyj rybę od wewnątrz, resztę wetrzyj w skórę. Rybę szczelnie zamknij w folii. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 12-15 minut.

Warzywa na sałatkę dokładnie umyj, marchewki przekrój na połówki. Fasolkę zblanszuj w osolonym wrzątku. Na patelni rozgrzej masło, marchewki podsmaż, a gdy już są na wpół miękkie dodaj fasolkę. Smaż razem do uzyskania stopnia miękkości al dente. Do miseczki wlej sos sojowy, olej sezamowy, dodaj posiekaną chili, posiekaną kolendrę i sok z limonki. Całość wymieszaj. Mango obierz i pokrój, w osobnej misce połącz z warzywami. W razie potrzeby sałatkę dopraw. Podawaj z upieczoną makrelą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości