Przegrzebki na purée z brokułów, sałatka z pomidorów i gruszek
Składniki na 2 porcje:
6 przegrzebków 4 plastry boczku 1 brokuł 2 cebule 200 ml śmietany 30% 1 duża cytryna 2 pomidory 2 gruszki 50 ml +150 ml oliwy z oliwek sól pieprz duża szczypta cukru 50 ml octu winnego
Przygotowanie:
Purée: cebulę usmażyć, dodać pokrojony brokuł i dusić pod przykryciem (3-5 min). Dodać śmietanę, sól, pieprz do smaku, szczyptę cukru. Dusić do uzyskania gęstej masy. Zblendować, ale nie do jednolitej masy (tak, aby brokuł był widoczny)
Rozgrzać patelnię z oliwą i usmażyć plastry boczku, każdy podzielony na 3 części. Smażyć z obu stron, do uzyskania chrupiącego chipsa. Przełożyć na papier.
Sałatka: pomidora obrać, przekroić na pół, usunąć pestki, miąższ pokroić w małą kostkę. Gruszkę obrać, usunąć gniazda nasienne i również pokroić w małą kostkę. Wymieszać. Przygotować vinaigrette: wymieszać ocet winny, sok z połowy cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Sosem doprawić sałatkę.
Przegrzebki smażyć na bardzo rozgrzanej patelni (po 2 min z obu stron) – na oleju, który został po smażeniu boczku. Zdjąć z patelni, na ich miejsce wlać sok z drugiej połowy cytryny i wymieszać.
Prezentacja:
Na talerz wyłożyć purée, następnie plaster boczku i przegrzebki. Polać sosem z patelni i dekorować sałatką oraz świeżymi ziołami.