Diana Volokhowa: Gołąbki w liściach winogron faszerowane mięsem

Gołąbki w liściach winogron faszerowane mięsem
Gołąbki w liściach winogron faszerowane mięsem

Gołąbki w liściach winogron faszerowane mięsem, sosy: z granatów i jogurtowo-czosnkowy, sałatka z pieczonych warzyw, kwaśny jogurt

Składniki na gołąbki:

300 g baraniny 200 g wołowiny 1 cebula 1 pomidor 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki masła 3 łyżki ugotowanego ryżu ½ szklanki ciepłej wody świeża kolendra natka pietruszki bazylia mięta pieprz (mielony i ziarno) sól liść laurowy liście winogronowe ( świeże lub marynowane)

Przygotowanie:

Marynowane liście winogron namoczyć w ciepłej wodzie i odstawić na ok. godzinę (tak, aby przestały być słone). Jeśli korzystamy ze świeżych liści – wystarczy je dokładnie umyć w ciepłej wodzie.

Baraninę i wołowinę posiekać jak na tatara. Następnie posiekać świeże zioła (kolendrę, natkę pietruszki, bazylię i miętę) i odłożyć na bok. Cebulę drobno pokroić i wymieszać z posiekanym mięsem. Do całości dodać koncentrat pomidorowy, ryż, sól i pieprz oraz wyrobić ręką. W farszu zrobić dziurkę, dodać 2 łyżki masła i zalać połową szklanki gorącej wody tak, żeby masło się roztopiło. Dodać posiekane zioła i wszystko dokładnie wymieszać.

Od liści winogron odciąć ogonki. Na środek nałożyć farsz i ciasno zawijać gołąbki.

Na dnie garnka rozłożyć warstwę liści winogron. Na niej, bardzo ciasno, poukładać gołąbki. Należy pamiętać o tym, żeby były one mocno ściśnięte, tak żeby nie rozwinęły się w trakcie gotowania. Gołąbki okryć jeszcze jedną warstwą liści winogron. Do połowy zalać wodą. Dodać 2 łyżki masła, pokrojonego w kostkę pomidora, liść laurowy, 4 ziarna czarnego pieprzu. Wszystko przycisnąć talerzykiem i gotować na średnim ogniu ok. 20-30 min. (czas gotowania zależy od liści winogronowych. Im są młodsze, tym potrzebują krótszego czasu gotowania). Co jakiś czas sprawdzać miękkość liści.

Pieczone warzywa:

2 marchewki 1 bakłażan 1 czerwona papryka 2 pomidory 1-2 cebule 3 łyżki masła pietruszka bazylia kolendra 1 ząbek czosnku oliwa extra vergine sól, pieprz

Przygotowanie:Marchew pokroić w kostkę. Wymieszać z solą i pieprzem, oraz oliwą. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika na ok. 30 min.

Bakłażana upiec na ogniu, cały czas obracając, do momentu, aż jego skórka się zwęgli. Na ogniu położyć również pomidora i pozostawić do chwili, aż pęknie na nim skórka, oraz paprykę – do chwili aż zaczernieje jej skórka. Gdy papryka stanie się czarna, zawinąć ją w folię spożywczą i pozostawić na 10 min. (po tym czasie będzie ją łatwiej obrać ze skórki). Bakłażana, pomidora i paprykę obrać ze skórki, oczyścić i pokroić w kostkę. Warzywa ze sobą wymieszać. Dodać upieczoną marchewkę oraz 3 łyżki masła (masło dodawać gdy warzywa są jeszcze gorące!). Wszystko ze sobą wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Dodać posiekane, świeże zioła, posiekany ząbek czosnku i wymieszać.

Sos z granatu:

1 szklanka soku z granatu ½ szklanki ziaren granatu 1 cytryna 3 łyżki cukru szczypta soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Połowę szklanki soku z granatu wymieszać z cukrem i podgrzać. Drugą połowę soku z granatu wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do podgrzanego soku. Cały czas mieszać. Gdy sos zgęstnieje, zdjąć z ognia, dodać szczyptę soli, sok z połowy cytryny oraz ziarna granatu. Wymieszać i położyć jeszcze na 20 sekund na małym ogniu.

Sos czosnkowo-jogurtowy:

1 jogurt grecki 2 ząbki czosnku sól, pieprz oliwa extra vergine 1 łyżka soku z cytryny

Czosnek posiekać drobno i wymieszać ze wszystkimi składnikami.

Prezentacja:

Na talerz nałożyć gołąbki i pieczone warzywa, polać sosami. Można udekorować ziarnami granatu. Podawać z jogurtem greckim wymieszanym z wodą mineralną i szczyptą soli.

Źródło: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości