Tażin z ryby w szarmuli, ziemniaki, pomidory, cukinia
Składniki:
Karmazyn atlantycki (z franc. Rascasse) 1 cytryna 2 łyżki oliwy z oliwek 1 pęczek kolendry 1 pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki ostrej papryczki chilli w proszku 1 łyżeczka mielonego kuminu ½ łyżeczki zmielonego imbiru ½ łyżeczki przyprawy rashnuut, suszona bazylia 2 ziemniaki 1 cebula 2 cukinie 2 pomidory Sok i starta skórka z 1/2 cytryny Oliwa sól, pieprz (do smaku)
Przygotowanie:
Przygotować marynatę: skórkę z cytryny, sok z połowy cytryny, oliwę z oliwek (2 łyżki), posiekaną kolendrę, czosnek, kumin, kminek, czerwoną paprykę, pieprz czarny, imbir, rushnnut, suszoną bazylia wymieszać. Rybę (oprócz ogona i głowy) pokroić na 3 części i zamarynować.
Pozostałe części ryby zalać zimną wodą, przyprawić (bez kuminu) i ugotować wywar.
Do rozgrzanego tażin wlać odrobinę oliwy z oliwek. Włożyć łodygi natki pietruszki i kolendry, a następnie po kolei: pokrojone w talarki ziemniaki, sól, pieprz, posiekaną cebulę, pokrojone cukinie i pomidory. Zalać wywarem z głowy i ogona ryby.
Chwilę podgotować i na wszystko położyć wcześniej zamarynowaną rybę, a na nią plasterki cukinii i oliwki. Całość dusić ok. 40 min.