Suflet serowy
Składniki:
2 jajka 20 g masła i 15 g masła do wysmarowania sufletówek 25 g mąki 75 g mleka Sól, pieprz, gałka muszkatołowa 30 g parmezanu 30 g cheder 30 g gruyere
Żółtka oddzielić od białek.
Przygotować sos beszamelowy: masło roztopić w rondelku, dodać mąkę, zamieszać, następnie dolać mleko i przyprawić. Mieszając doprowadzić do zagotowania. Odstawić do przestudzenia. Sery zetrzeć, dodać do beszamelu. Dodać żółtka i wymieszać. 2 łyżki ubitych białek połączyć z sosem. Wlać resztę białek i delikatnie wymieszać.
Foremki wysmarować masłem i przesypać bułką tartą oraz serem.
Wlać masę na ¾ wysokości foremki i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 min.
podziel się: