Roladki z bakłażana i papryki faszerowane serem feta i orzechami włoskimi, zielona fasolka z jajkiem i kawior z bakłażana, sos śmietanowo - czosnkowy
Składniki:
2 bakłażany 1 papryka ½ kg zielonej fasolki włoszczyzna 2 jajka 3+3 łyżki kefiru 2+1 łyżki śmietany 4 ząbki czosnku 1 szalotka 1 cebula 100 g sera feta 20 g zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki oliwy z oliwek olej słonecznikowy do smażenia masło sól i pieprz pieprz kajeński pęczek świeżego koperku kilka gałązek świeżego lubczyku
Przygotowanie:
1 bakłażana położyć na ogniu i pozostawić do momentu, aż skórka sczernieje. Przygotować wywar: do wrzątku włożyć warzywa, cebulę, czosnek i masło. Gotować około 30 minut.
W tym czasie drugiego bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić do momentu, aż puści sok. Do rozgrzanego do 240 stopni piekarnika (opcja grill) wstawić paprykę.
Pokrojona szalotkę podsmażyć na maśle. Dodać fasolkę. Dusić razem, od czasu do czasu dolewając po łyżce wywaru do momentu, aż fasolka zmięknie. Przyprawić solą, pieprzem, pieprzem kajeńskim, dodać ubite jajka i przez chwilę jeszcze gotować. Przyprawić grubo posiekanym lubczykiem.
Plastry bakłażana odsączyć za pomocą papierowego ręcznika, podsmażyć na oleju słonecznikowym wymieszanym z masłem i odsączyć z tłuszczu.
Ser feta, kefir, śmietanę, zmielone orzechy włoskie, 2 łyżki oliwy i pieprz zmiksować i część powstałego farszu wykładać na plastry podsmażonego bakłażana, a następnie go zrolować.
Paprykę wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć do miski, przykryć folią i odstawić na ok. 3 min. Po tym czasie zdjąć skórę. Pokroić w grube plastry, wyłożyć na nie pozostały farsz i zrolować.
Bakłażana zdjąć z ognia, oczyścić, pokroić w kostkę i rozgnieść widelcem. Dodać 3 łyżki kefiru, 1 łyżkę śmietany, zgnieciony ząbek czosnku. Wszystko dokładnie wymieszać i ubić do konsystencji musu.
Składniki na sos:
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 150 g kefiru 150 g śmietany 18% sól pieprz
Składniki na sos wymieszać.
Prezentacja:
Na talerz wyłożyć wszystkie rolady i polać białym sosem. Udekorować posiekanym koperkiem. Obok nałożyć fasolkę i kawior (mus) bakłażanowy.