Pasta z bakłażana, marynowane oliwki, pieczona marchewka, buraki i papryka
Pasta z bakłażana – składniki:
Bakłażan Masło Sól i pieprz Oliwa z oliwek 1 łyżka jogurtu naturalnego
Bakłażana opalić nad ogniem. Oczyścić ze skóry, drobno pokroić. Dodać masło, sól, pieprz, oliwę z oliwek i 1 łyżkę jogurtu naturalnego. Wszystko ubić lub przetrzeć przez sito. Pasta gotowa.
Pieczone warzywa
małe buraki marchew papryka czerwona oliwa z oliwek sól, pieprz kumin do smaku
Małe buraczki wymieszać z oliwą z oliwek, solą i pieprzem oraz kuminem. Owinąć folią aluminiową. Marchewki pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i kuminem, zalać oliwą. Również owinąć folią aluminiową. Buraki i marchew włożyć wraz z papryką do nagrzanego piekarnika na 30 min.
Po tym czasie buraki obrać, skropić oliwą, pokroić w kostkę i przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć wraz z marchewką na talerz. Paprykę obrać ze skórki, skropić solą i pieprzem oraz oliwą z oliwek, pokroić w paseczki i wyłożyć na talerz.
Duszona fasolka
200 g fasolki zielonej 1-2 szalotki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka masła sól i pieprz suszona natka pietruszki suszona bazylia
Na patelni podsmażyć na oliwie posiekaną szalotkę, następnie dodać zieloną fasolkę, zalać wodą i dusić póki fasolka nie zmieni koloru. Dodać masło, sól, pieprz, suszona bazylię i suszoną natkę pietruszki. przełożyć na talerz.
Marynowane oliwki
oliwki zielone czosnek oliwa z oliwek sól i pieprz czerwona papryka w proszku kumin cytryna pęczek kolendry
Czosnek przecisnąć przez praskę , wymieszać z oliwą z oliwek, solą, pieprzem, czerwoną papryką, kuminem, sokiem z cytryny i posiekaną drobno kolendrę (wszystkie składniki w ilości dostosowanej do smaku). Wymieszać z oliwkami. Podawać jako przystawkę.