Kurczak faszerowany wątróbką, sos miodowo-morelowy, karmelizowane figi i morele
Składniki na 2 porcje:2 udka z kurczaka 2 drobiowe wątróbki 8 wypestkowanych moreli 50 g sera Gruyere 2 figi 50 g cukru 2+2 łyżki miodu świeża kolendra świeża natka pietruszki 2 ząbki czosnku olej do smażenia 1,5 szklanki śmietany 30% suszona bazylia estragon rozmaryn kurze kości do bulionu sól pieprz
Przygotowanie:
Z kości kurzych ugotować bulion. Przygotować farsz do udek: czosnek podsmażyć na oleju. Dodać wątróbkę. Przesmażyć chwilę. Wyjąć, na tą samą patelnię włożyć połowę przekrojonych na pół moreli i miód. Przesmażyć, dodać 2 łyżki bulionu, odparować. Dodać śmietanę, zagotować, przyprawić solą, pieprzem i estragonem. Gotować do uzyskania gęstego sosu.
Wątróbką pokroić, wymieszać z serem oraz miodem, włożyć do udka. Przyprawić z zewnątrz solą, pieprzem i rozmarynem. Smażyć na oleju ze wszystkich stron. Połowę bulionu doprawić solą, pieprzem, estragonem, bazylią. Przykryć pokrywką i gotować 25 min.
Podsmażonego kurczaka włożyć do rozgrzanego piekarnika na 3-5 min (250 stopni)
Przekrojone na pół figi i morele skarmelizować (obtoczyć w cukrze i wrzucić na rozgrzaną patelnię) Smażyć ok. 2 min.
Prezentacja:
Na talerz nałożyć sos miodowo-morelowy, na nim ułożyć udko, dekorować karmelizowanymi figami i morelami. Posypać świeżymi ziołami.