Dawid Budzich: Smażona pierś z perliczki, risotto, glazurowane buraki, sos borówkowo-buraczany

Dawid Budzich_ (4).jpg
Dawid Budzich_ (4).jpg

składniki:

pierś perliczki 3 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu sól pieprz oliwa do smażenia masło do smażenia 1 szalotka 150-200 g ryżu arborio 50 ml białego wina 50-100 ml bulionu z perliczki 50 ml śmietany 30% 1 łyżka mascarpone pęczek młodych buraków 150 ml czerwonego lub białego, wytrawnego wina 2-3 łyżki kremu balsamicznego 1 łyżeczka cukru Pierś z perliczki natrzeć posiekanym tymiankiem i rozmarynem oraz solą i pieprzem. Smażyć z obu stron - około 7 minut od strony skóry i 3 minuty od strony mięsa. Zdjąć patelnię z ognia, dodać 2 łyżki masła, 2 rozgniecione ząbki czosnku i kilka gałązek tymianku. Mięso polewać spienionym masłem. Odstawić na kratkę na 2 min, aby odpoczęło. W środku powinno być lekko różowe. Sporządzić risotto: szalotkę pokroić w kostkę, dodać ząbek czosnku i podsmażyć na oliwie przez 1 minutę. Dodać ryż arborio, podlać białym winem oraz bulionem. Gotować, aż ryż wchłonie cały płyn. Wykończyć śmietanką oraz łyżką masła i mascarpone. Młode buraczki obrać i obsmażyć na maśle, dodać 150 ml wina oraz sos balsamiczny, przyprawić solą i cukrem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości