Fettuccine z krewetkami argentyńskimi
Składniki na makaron: 100 g mąki szczypta sol 1/2 łyżki oliwy woda do zagniecenia ciasta Składniki na makaron łączymy, wyrabiamy ciasto przez około 10 minut i schładzamy w lodówce przez kolejne 10 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy cienko i kroimy w wąskie paski o długości ok 20 cm i szerokości 8 mm.Dodatkowo: 6-8 krewetek argentyńskich 100 ml białego wina 100 ml śmietanki oliwa z oliwek do smażenia 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 2-3 gałązki tymianku 2-3 gałązki oregano sól pieprz peperoncino do smaku Krewetki obieramy z pancerzy i głów. Jedną zostawiamy w całości do dekoracji. Pancerze i głowy krewetek smażymy na wolnym ogniu z odrobina oliwy ok 10 minut, zalewamy białym winem, dodajemy śmietankę, rozgnieciony ząbek czosnku, tymianek, rozmaryn i oregano. Redukujemy, doprawiamy solą, pieprzem i peperoncino. Sos przecieramy przez sito tak, aby tylko oddzielić niejadalne części.
Oczyszczone krewetki smażymy na rozgrzanej oliwie z ząbkiem czosnku, przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonego wrzątku. Po ugotowaniu odcedzamy i łączymy z sosem. Wykładamy na talerz, na wierzch układamy krewetki i posypujemy świeżymi ziołami.