Dawid Budzich: Duszone policzki wieprzowe

DAWID BUDZICH_03_05_ (2).jpg
DAWID BUDZICH_03_05_ (2).jpg

Składniki na 2 porcje: 6 policzków wieprzowych 200 g młodej marchewki 1 szalotka 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz seler naciowy masło 300 g topinambura 1 gruszka 1 jabłko 1 duży burak chioggia 1 mała kapusta pak choy oliwa ocet winny tymianek

Przygotowanie:

Oczyszczone z błon policzki podsmażamy na patelni. Następnie dusimy z marchewką, selerem naciowym i szalotką, podlewając odrobiną wody co jakiś czas. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Topinambur gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Blendujemy go z połowa gruszki, doprawiamy solą, pieprzem i masłem. Wybieramy małe liście Pak Choi, dodajemy pokrojone w półksiężyce jabłko i gruszkę, cienkie talarki z buraka chioggia. Doprawiamy vinegretem z octu winnego i oliwy z dodatkiem tymianku i soli. Wykładamy wszystkie składniki na talerz. Polewamy sosem z duszenia policzków.

podziel się:

Pozostałe wiadomości