Biszkopt:
6 jaj 120g mąki 100g cukru pudru
Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka i powstałą masę delikatnie połączyć z przesianą mąką. Przelać do formy nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (tylko dno!), piec ok 20- 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni.
Krem:
250g mascarpone 250g ricotty 200 g śmietany 36% skórka z 2 pomarańczy i jednej cytryny 25 ml wody różanej sok z połowy cytryny ziarenka z dwóch lasek wanilii 2 żółtka 150g cukru pudru 100 g prażonych płatków migdałów
Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią, dodać sok z cytryny i wodę różaną. Wymieszać z mascarpone i ricottą, dokładnie utrzeć. Schłodzoną śmietanę ubić i delikatnie połączyć ją z kremem, wsypać płatki migdałów i otarte skórki z cytrusów. Krem nałożyć na biszkopt. Dekorować cząstkami owoców.
wystudzony biszkopt nasączamy wodą różana i sokiem z pomarańczy w proporcjach 1:2 w sumie ok 150 - 200 ml w zależności od tego jak suchy jest biszkopt, smarujemy go cienką warstwą konfitury morelowej i wykładamy krem przyozdabiamy filetami pomarańczy i winogronami