Daniel Hucik: Wątróbka cielęca na duszonej szalotce i karmelizowanych jabłkach

DANIEL HUCIK_ (12).jpg
DANIEL HUCIK_ (12).jpg

Wątróbka cielęca na duszonej szalotce i karmelizowanych jabłkach, mus malinowy i figowy, pieczony bakłażan

Składniki na 2 porcje:

350 g wątroby cielęcej

masło klarowane do smażenia

250 g malin

5 fig

50 ml octu balsamicznego

50 ml + 2 łyżki octu jabłkowego 1 gałązka rozmarynu 1 duże jabłko

1 łyżka + 100 g cukru 1 łyżka miodu ½ łyżeczki cynamonu

sól

pieprz

4 szalotki

1 bakłażan

oliwa z oliwek

Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni, ustawić opcję pieczenia grill.

Bakłażana przekroić na pół, przyprawić solą, natrzeć oliwą i włożyć do nagrzanego piekarnika skórą do góry. Piec do momentu mocnego zrumienienia. Przestudzić, zdjąć skórę.

Przygotować mus malinowy: do rondelka wlać ocet jabłkowy, dodać maliny, zamieszać i dusić pod przykryciem, aż puszczą sok. Zredukować, dodać łyżkę masła, wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Przetrzeć przez sito.

Figi obrać, włożyć do rondelka, podlać octem balsamicznym, dodać gałązkę rozmarynu, dusić do czasu, aż figi rozpadną się do jednolitej konsystencji. Usunąć rozmaryn, dokładnie wymieszać. .

Jabłko obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grube półksiężyce. Na patelnię wsypać łyżkę cukru, łyżkę miodu i łyżkę wody. Zagotować, a następnie dodać 2 łyżki octu jabłkowego, włożyć jabłka, posypać cynamonem i skarmelizować. Zachować w cieple.

Szalotki pokroić w talarki, poddusić na łyżce masła, przyprawić solą i grubo zmielonym pieprzem, mocno zeszklić. Zachować w cieple.

Wątróbkę pokroić w plastry grubości 1 cm, panierować w cukrze, smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym około 2 minut, odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 1 minutę.

Na talerz nałożyć szalotkę, jabłka ułożyć plastry wątroby, przyprawić solą i pieprzem. Z boku nałożyć mus figowy oraz pieczonego bakłażana, całość polać musem malinowym.

podziel się:

Pozostałe wiadomości