Smażona zupa selerowa z wędzoną papryką
Składniki:1-1,5 l bulionu 3 łyżki oliwy extra vergine 50 g selera (korzeń) 2 gałązki selera naciowego 50 g korzenia pietruszki 50 g marchwi 50 g małych ziemniaków 1 pomidor 100 g mielonej wołowiny z roastbeefu 1 szczypta bułki tartej 1 żółtko 1 łyżka masła ½ pęczka natki kolendry ½ pęczka natki pietruszki wędzona hiszpańska papryka mielona (dla smaku i koloru) sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa pokroić w kostkę o boku około 1 cm.
Bulion doprowadzić do wrzenia. Pietruszkę, marchew oraz korzeń i łodygę selera obsmażyć szybko na niewielkiej ilości oliwy. Następnie włożyć wraz z ziemniakami do gotującego się bulionu. Do mielonej wołowiny dodać żółtko, szczyptę bułki tartej, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i uformować małe kulki, które następnie obsmażyć na patelni na maśle. Kiedy warzywa będą półmiękkie dodać do gotującej się zupy mięsne kulki. Pomidora sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Pokroić w kostkę i dodać do gotujących się warzyw. Całość doprawić solą, pieprzem i papryką wędzoną. Gotować, aż wszystkie składniki będą miękkie a zupa aromatyczna.
Prezentacja:
Zupę nałożyć na talerz i posypać siekaną kolendrą i natką pietruszki.
Źródło: TVN