Sandacz smażony, puree z selera, pietruszki i szparagów zielonych , sos cukiniowo-śmiatanowy
Na 2 porcje:
1 sandacz 1 średni seler korzeń 1 pietruszka 1/2 pęczka szparagów 1 papryka zielona 250 ml wina białego wytrawnego 200 ml śmietanki 30% 3 liście laurowe 2 marchewki 1 por Suszone pomidory z czosnkiem (przyprawa Kamis) Kolorowe kwiaty do sałatek (Kamis) 1 mała zielona cukinia 1 cytryna Sól Pieprz czarny Pieprz cytrynowy oliwa z oliwek
Purée:
Pół selera i pietruszkę gotować około 15 min. Dodać szparagi, gotować do miękkości. Doprawić solą, pieprzem, suszonymi pomidorami z czosnkiem i przetrzeć.
Bulion:
Sandacza wyfiletować , resztki zalać 1 litrem wody, dodać pół selera, pora, marchewki, liść laurowy i gotować bez przykrycia na małym ogniu.
Sos:
Z cukinii wydrążyć miąższ, posiekać i poddusić z papryką na oliwie. Podlać wywarem rybnym oraz winem, zredukować. Zblendować, dodać kwiaty Kamisa, sól, pieprz i sok ½ cytryny.
Ryba:
Filety doprawić solą i pieprzem cytrynowym , usmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym. Dodać śmietankę i chwilę gotować, aby zgęstniał.
Podanie:
Na talerz nałożyć purée, obok sandacza, polać sosem.