Daniel Hucik: Pierś kurczaka faszerowana figami, sałatka ze szpinaku, moreli i cykorii,

Daniel Hucik: Pierś kurczaka faszerowana figami, sałatka ze szpinaku, moreli i cykorii,
Daniel Hucik: Pierś kurczaka faszerowana figami, sałatka ze szpinaku, moreli i cykorii,

Pierś kurczaka faszerowana figami, sałatka ze szpinaku, moreli i cykorii, sos winegret z kolendrą i chili

Składniki na 2 porcje:

2 piersi z kurczaka ze skrzydełkiem skórą sól ipieprz kolorowy 2 + 1 łyżeczka masła 2 gałązki świeżego rozmarynu lub 1 łyżka rozmarynu suszonego 4 figi

Sałatka:

1 pęczek szpinaku 4 morele cykoria 1 papryczka chili 2 łyżeczki miodu 4 łyżki oliwy 2 łyżki octu, 2 gałązki świeżej kolendry sól

Przygotowanie:

Skórę oddzielić od mięsa tworząc w ten sposób kieszeń. Mięso natrzeć solą, pieprzem kolorowym, rozmarynem w środku i na zewnątrz. Pod skórą rozetrzeć masło.

Piekarnik nagrzać do temp. 170 stopni.

Na małej patelni podsmażyć na maśle pokrojone figi. Zredukować do gęstej, ale niejednorodnej masy. Przestudzić. Wypełnić „kieszeń” w kurczaku. Mięso smażyć skórą do dołu, a następnie przewrócić i smażyć kolejne 2-3 minuty. Dopiec w nagrzanym piekarniku przez 10 minut.

W tym czasie przygotować sałatkę. Papryczkę chili i kolendrę drobno posiekać. Wymieszać z miodem, i oliwą, octem, przyprawić solą. W misce wymieszać oczyszczone z ogonków liście szpinaku, pokrojone morele, liście cykorii. Polać sosem, wymieszać.

Prezentacja:

Sałatkę wyłożyć na talerz. Posypać startym serem. Z boku położyć faszerowaną pierś kurczaka. Można podać z ugotowanym w osolonym wrzątku makaronem papardelle.

podziel się:

Pozostałe wiadomości