Pierś kurczaka faszerowana figami, sałatka ze szpinaku, moreli i cykorii, sos winegret z kolendrą i chili
Składniki na 2 porcje:
2 piersi z kurczaka ze skrzydełkiem skórą sól ipieprz kolorowy 2 + 1 łyżeczka masła 2 gałązki świeżego rozmarynu lub 1 łyżka rozmarynu suszonego 4 figi
Sałatka:
1 pęczek szpinaku 4 morele cykoria 1 papryczka chili 2 łyżeczki miodu 4 łyżki oliwy 2 łyżki octu, 2 gałązki świeżej kolendry sól
Przygotowanie:
Skórę oddzielić od mięsa tworząc w ten sposób kieszeń. Mięso natrzeć solą, pieprzem kolorowym, rozmarynem w środku i na zewnątrz. Pod skórą rozetrzeć masło.
Piekarnik nagrzać do temp. 170 stopni.
Na małej patelni podsmażyć na maśle pokrojone figi. Zredukować do gęstej, ale niejednorodnej masy. Przestudzić. Wypełnić „kieszeń” w kurczaku. Mięso smażyć skórą do dołu, a następnie przewrócić i smażyć kolejne 2-3 minuty. Dopiec w nagrzanym piekarniku przez 10 minut.
W tym czasie przygotować sałatkę. Papryczkę chili i kolendrę drobno posiekać. Wymieszać z miodem, i oliwą, octem, przyprawić solą. W misce wymieszać oczyszczone z ogonków liście szpinaku, pokrojone morele, liście cykorii. Polać sosem, wymieszać.
Prezentacja:
Sałatkę wyłożyć na talerz. Posypać startym serem. Z boku położyć faszerowaną pierś kurczaka. Można podać z ugotowanym w osolonym wrzątku makaronem papardelle.