Daniel Hucik: Luzowane skrzydełka kurczaka nadziewane cielęciną i szyjkami rakowymi

Luzowane skrzydełka kurczaka
Luzowane skrzydełka kurczaka

Luzowane skrzydełka kurczaka, nadziewane cielęciną i szyjkami rakowymi, talarki ziemniaczane

Składniki:6-8 skrzydeł z kurczęcia 150 g mielonego mięsa z giczy cielęcej 3 łyżki bulionu 100 g obgotowanych szyjek rakowych 1 żółtko 50 g masła klarowanego 3 łyżki soku z buraka ćwikłowego posiekany szczypiorek sól mielony kardamon do smaku 300 g ziemniaków

łój wołowy

"Mięsny krab"

Przygotowanie:

Ze skrzydełek wyjąć kość ramienną i kości przedramienia (przy pomocy noża, wykonując tylko mały otwór ). Zalać je sokiem z buraka i odstawić na kilka godzin.

Piekarnik nagrzać do temp. 150 stopni. Do miski włożyć mielone mięso, posiekane szyjki rakowe, żółtko, szczypiorek, przyprawić bulionem, odrobiną soli i kardamonem. Dokładnie wymieszać. Masą faszerować skrzydełka. Na rozgrzanej patelni stopić klarowane masło i obsmażyć skrzydełka, ułożyć na blasze lub w żaroodpornym naczyniu i piec przez ok. 15-20 minut.

W tym czasie ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plastry i usmażyć na złoty kolor na łoju wołowym. Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu na bibule i posolić.

Prezentacja:

Na talerzu ułożyć talarki oraz faszerowane skrzydełka kurczaka. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

Źródło: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości