Kluski śląskie z pesto, prażona szynka parmeńska
Składniki na 2 porcje:
3 duże ziemniaki mąka ziemniaczana (1/4 objętości ugotowanych ziemniaków) 1 jajko sól
Ziemniaki ugotować w niewielkiej ilości wody na małym ogniu. Odcedzić, przecisnąć przez praskę, włożyć do okrągłej miski, uklepać, aby pozbyć się przestrzeni w masie. Podzielić masę na 4 części. ¼ masy wybrać, a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać jajko, sól, wyrobić ciasto. Nabierać niewielką ilość masy, toczyć kulki o średnicy 2-3 cm, małym palcem robić w środku wgłębienia. Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę, gotować ok. 2 minut - do wypłynięcia.
Zobacz kulisy programu MasterChef.
Pesto:
ok. 100 g orzechów pinii oliwa z oliwek 1 ząbek czosnku pęczek świeżej bazylii kilka gałązek bazylii rubin 50 g tartego parmezanu sól ocet balsamiczny 4 plastry szynki parmeńskiej
Orzechy pinii rozdrobnić blenderem. Dodać parmezan, nadal blendować. Powoli dolewać oliwę z oliwek. Dodać bazylię i odrobinę soli. Blendować do uzyskania jednolitej masy. Gęstość regulować oliwą. Pod koniec dodać kroplę octu balsamicznego.
Szynkę parmeńską uprażyć na suchej patelni przez ok. 1 min.
Prezentacja:
Kluski serwować polane pesto, obok ułożyć plastry szynki.