Drożdżowe pierogi smażone faszerowane kurczakiem tandoori i żółtym serem, sos jogurtowo-czosnkowy
Składniki:
500 g mąki ¼ szklanki stopionego masła 1 jajko 50 g drożdży 1 szczypta cukru ½ łyżki soli olej do smażenia
Drożdże rozetrzeć z cukrem, zalać 100 ml ciepłej wody, wymieszać, odstawi ć do wyrośnięcia. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.1 pierś z kurczaka 1 cebula 100 g sera twardego, np. ementalera 1 łyżeczka przyprawy tandoori masala
Ser żółty zetrzeć na tarce. Pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę, natrzeć przyprawą tandoori masala i podsmażyć krótko z każdej strony. Cebulę pokroić w kostkę i również bardzo krótko podsmażać. Składniki wymieszać.
Ciasto rozwałkować, wycinać koła i faszerować. Smażyć na głębokim tłuszczu.
Maria Ożga: Za wolno! Za Wolno! Wszystko za wolno!
Sos jogurtowo-czosnkowy
1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu 1 zgnieciony ząbek czosnku Sól i pieprz papryka drobno pokrojona w kostkę (do dekoracji)
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Prezentacja:Na talerzu układać pierogi, polać sosem, posypać papryką i dekorować świeżymi ziołami.