Filet oczyszczonego z ości łososia
1 cytryna 2 kromki bagietki zioła prowansalskie sól, pieprz Bagietkę kruszymy, przyprawiamy solą i pieprzem, wyciskamy sok z cytryny i trzemy skórkę. Mieszamy. Łososia doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami, przykrywamy kruszonką i pieczemy 12 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Makaron ze szpinakiem i ricotottą
1 jajko 100 g maki 50 ml wody
Z podanych składników wyrabiamy ciasto, wałkujemy i kroimy w tagliatelle. Szpinak blanszujemy na oliwie i dodajemy ricottę, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość wykładamy na talerz.
Szpinakowa grzanka z ricottą i jajko w koszulce
Jajko wybijamy ze skorupki na osolony wrzątek z dodatkiem octu. Gotujemy 3 minuty. Grzankę smarujemy oliwą, a następnie ricottą. Pieczemy 5 min w nagrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku. Na upieczonej grzance kładziemy sos ricotty i szpinaku, z boku serwujemy jajko w koszule .