Ryż płuczemy 3 razy, zalewamy wodą w proporcji 1:1 i od zagotowania zmniejszamy gaz na najmniejszy i gotujemy od 8 do 10 min. Po ugotowaniu zostawiamy ryż pod przykryciem na 5 minut.
Zalewa: 500 ml octu, 125 g soli i 250 g cukru. Zalewamy ryż na blasze i delikatnie mieszamy.
Hosomaki: gotowany ryż układamy na nori, na środek dajemy pędy bambusa i zawijamy rolkę, kroimy na kilka kawałków
Uromaki: ugotowany ryż układamy na nori, odwracamy ryżem do dołu, w środek dajemy ogórek zielony pokrojony w cienkie paski i zawijamy. Na górę kładziemy cienkie plaski świeżego łososia, zagniatamy matą i kroimy na kawałki
Futomaki: trójkąty ogórka zielonego kładziemy na ryżu i nori a następnie zwijamy w rulon, następnie nori z farbowanym ryżem (sok z buraka) kładziemy na nori, na to kładziemy rulon z ogórkiem i zwijamy. Następnie przekrawamy wzdłuż na 4 części . Łączymy dwa glony razem, kładziemy ryz, dwie połówki z ogórkiem, dwa paski łososia , dwa paski tuńczyka i kolejne dwie połówki z ogórkiem i zwijamy - kroimy na kilka kawałków.