Składniki na marynatę:
3 łyżki musztardy Dijon, 50 ml sosu sojowego jasnego tymianek świeży - 1 łyżeczka posiekana koperek świeży - 1 łyżeczka posiekana pieprz, sólDodatkowo: 350 g fileta z łososia 2 średnie ziemniaki 30 ml śmietanki 30% łyżeczka oleju z białej trufli szczypta soli i pieprzu kiełki jarmużu, koperek świeży roszponka olej z orzechów włoskich pomidorki koktajlowe pieprz kolorowy ziarnisty 2 łyżki oleju
Przygotowanie: Składniki na marynatę mieszamy. Filet z łososia nacieramy marynatą i odstawiamy na 15 minut. Ziemniaki obrane gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Łososia grillujemy na patelni skórą do dołu, następnie obracamy go i ściągamy skórę. Smażymy po 10 minut z każdej strony. Ziemniaki odsączamy, przeciskamy rzez praskę, dodajemy śmietanę, olej truflowy, pieprz i sól. Na talerzu układamy roszponkę i kiełki jarmużu oraz połówki pomidorków koktajlowych. Całość polewamy sokiem z limonki i olejem z orzechów włoskich. Posypujemy kolorowym pieprzem.
Gotową rybę kładziemy na talerzu obok roszponki. Podjemy z łososiem. Na koniec dekorujemy kiełkami jarmużu i koperkiem.