Damian Sobek „Czosnkowa krewetka po holendersku”

Damian Sobek  „Czosnkowa krewetka po holendersku”
Damian Sobek „Czosnkowa krewetka po holendersku”

Składniki:

6 zielonych szparagów 2 jajka sól, pieprz 3 krewetki tygrysie świeża kolendra kilka sztuk cukinii baby 3 pomidory cherry 1 pomarańcza sok z 1 cytryny 2 łyżeczki czosnku granulowanego 4 liście laurowe

Przygotowanie: Sporządzamy sos holenderski: 1 żółtko, sok z cytryny, pierz, sól, 30 g masła, żółtka roztrzepujemy z sokiem z cytryny w misce nad garnkiem z gorącą wodą i dolewamy masło, ubijamy, aż powstanie kremowa masa.

Krewetki tygrysie gotujemy z czosnkiem i liściem laurowym w osobnym garnku z 700 ml wody.

6 sztuk szparagów – obcinamy 2 cm i obieramy, wrzucamy do gorącej, osolonej wody, gotujemy do miękkości.

Przygotowujemy salsę pomarańczową z pomidorami: z pomarańczy wycinamy fileciki, układamy na talerzu, na nich, na zmianę układamy plasterki cukinii baby oraz pomidory cherry, posypujemy kolendrą i polewamy sokiem z cytryny.

Gotujemy jajko w koszulce: do gorącej wody wrzucamy jajko w wir i gotujemy ok 3 minuty

Wszystkie składniki dania serwujemy na talerzu.

podziel się:

Pozostałe wiadomości