SANDACZ NA MAŚLE RAKOWYM Z SALSĄ Z OGÓRKA I GRUSZKISkłądniki: filet z sandacza masło klarowane do smażenia sól, pieprz 1 mały ogórek 1 gruszka ½ pęczka szczypiorku skorupy z raków 1 marchew 1/2 pora 1 łodyga selera naciowego, 150 ml białego, wytrawnego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek 1 łyżeczka zimnego masła ew. sok z cytrynyPrzygotowanie: Sandacza pozbawić ości. Doprawić do solą i pieprzem i smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym. Skorupy z raków podsmażyć na suchej patelni. Po około 2 minutach dodać łyżkę oliwy z oliwek. Po minucie dodać obrane i pokrojone warzywa - smażyć 5 minut. Po tym czasie podlać wszystko winem i wodą - dusić aż sos straci 1/2 swojej objętości. Na koniec przecedzić sos przez gęste sito i dodać koncentrat oraz 1 łyżeczkę zimnego masła. Doprawić. Ogórek i gruszkę obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać, dodać pokrojony drobno szczypiorek, doprawić oliwą, solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce. W razie potrzeby doprawić odrobiną soku z cytryny.