PESCE CRUDO z labraksa z solirodem miętą i rzodkiewką
Składniki: 1 filet z labraksa włoska, bardzo dobra oliwa garść solirodu kilka gałązek świeżej mięty rzodkiewka mini sól Przygotowanie: Rybę kroimy w bardzo cienkie plasterki, zalewamy ją tuż przed podaniem na talerzu oliwą, dodajemy zblanszowany soliród, kawałeczki mięty i cienkie plasterki rzodkiewki. Na koniec posypujemy solą i podajemy.
MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM I KREWETKAMI
Składniki: 500 g mąki z pszenicy durum typ 00 5 jajek łyżka oliwy łyżka wody sól świeże pomidory ( koktajlowe i żółte) świeże krewetki białe wino czosnek kilka listków świeżej bazylii kilka gałązek natki pietruszki 1 łyżka masła włoska oliwa Przygotowanie:
Z mąki, jajek, oliwy, wody i soli zagniatamy ciasto na makaron. Odstawiamy, aby odpoczęło, na 20 minut, W tym czasie przygotowujemy sos. Na oliwie smażymy posiekany czosnek. Gdy się zeszkli dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Smażymy kilka minut dodając łyżkę masła. Na koniec do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki, bazylię i świeżo zmielony pieprz. Na osobnej patelni, na maśle z czosnkiem i chili przysmażamy krewetki, przez ok. 1 minuta z każdej strony, a następnie podlewamy winem i dusimy aż połowa wina odparuje. Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez 2 minuty, następnie wrzucamy go do sosu pomidorowego. Wykładamy na talerz, dodając krewetki i podlewając oliwą.