Filet z łososia w sosie teryaki, szparagi i sałatka z cukinii
Składniki: 1 filet z łososia 200ml sosu teryaki 5 cm kawałek imbiru pęczek kolendry sok z pomarańczy 1 cukinia 1 ogórek po garści szczypiorku, koperku i kolendry pół papryczki chili ząbek czosnku 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka octu ryżowego sok z limonki 1 łyżka białego sezamu
Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Filet z łososia marynujemy w sosie teryaki, posiekanym imbirze, kolendrze i soku z pomarańczy. Po 15 minutach wkładamy łososia w papilota i zalewamy marynatą. Pieczemy 20 minut. Cukinię, ogórka, papryczkę chili kroimy w kostkę, dodajemy posiekany szczypior, koper i kolendrę. Doprawiamy sosem sojowym, octem ryżowym, sokiem z limonki i czosnkiem. Wykładamy na talerz i posypujemy łososia prażonym sezamem