DEKONSTRUKCJA SERNIKA - COULIS POZIOMKOWE/ KRUCHE CIASTKO/ MUS SEROWO-CYTRYNOWY/ SOS CHAŁWOWY/ CHIPS JABŁKOWY/ CYNAMONOWE GRZANKIKruche ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki zmielonych migdałów 2/3 szklanki cukru pudru
2 żółtka 200 g zimnego masła 1 laska wanilii Mąkę przesiej do miski razem z cukrem pudrem. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz pozostałe składniki. Szybko wyrób ciasto. Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż na 20-30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkuj na grubość 5 mm, foremką wykrawaj okrągłe ciasteczka. Piecz w 180 stopniach przez 12-14 minut. Odstaw do ostudzenia.Chipsy jabłkowe:1 jabłko 1 cytryna Jabłko dokładnie wymyj, osusz, a następnie, razem ze skórą, pokrój w bardzo cienkie plastry. Skrop sokiem z cytryny, i piecz w 130 stopniach przez około 40 minut.Mus serowo-cytrynowy:300 g serka ricotta 1 cytryna - sok i skórka 2 łyżki cukru pudru Wymieszaj wszystkie składniki, aby mus miał gładką i jednolitą konsystencję.Coulis poziomkowe: szklanka poziomek syrop z dzikiego bzu Odłóż kilka poziomek do dekoracji, a resztę zblenduj, dodając syrop z dzikiego bzu do smaku. Uważaj, aby coulis nie było za słodkie.
Sos chałwowy:150 g chałwy 200 ml mleka skondensowanego W garnku zagotuj mleko skondensowane, a następnie zestaw garnek z ognia, dodaj posiekaną chałwę i mieszaj, aż cała chałwa się rozpuści.Grzanki cynamonowe:2 kromki ciemnego pieczywa masło klarowane 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cynamonu Na dobrze rozgrzanej patelni roztop masło, a następnie pokrojone w drobną kostkę grzanki. Smaż chwilę, aż pieczywo się zarumieni i stanie się chrupkie. W tym czasie w moździerzu utrzyj cukier razem z cynamonem. Tak przygotowaną mieszankę dodaj do grzanek i smaż do momentu, kiedy cukier zacznie się roztapiać na grzankach. Prezentacja: Na dno talerza wylej coulis malinowe, następnie na środku ułóż ciastko. Na ciastko wyłóż dwoma łyżkami masę serowo- cytrynową i polej ją sosem chałwowym, dodaj chips jabłkowy i obsyp wszystko grzankami cynamonowymi.