Ciasto:
200 g czekolady 70% kakao 200 g masła 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki maki
Solony karmel:
1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietany 30% 3 łyżki masła Sól
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem. Do masy jajecznej dodać czekoladę, delikatnie wymieszać z przesianą mąką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 st.
Przygotować sos: cukier zalać niewielka ilością wody tak, by konsystencja przypominał piasek. Wstawić na średni ogień i podgrzewać, aż zamieni sie w bursztynowy karmel (w trakcie podgrzewania nie mieszać!). Gotowy karmel zdjąć z ognia, delikatnie dodać śmietankę i masło. Wstawić ponownie na średni ogień i podgrzewać, aż wszystkie składniki sie połączą w gesty sos. Doprawić szczyptą soli.
Schłodzone brownie podawać z sosem karmelowym.